Home

ÉNEKLŐ MAGYARORSZÁG

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége KÓTA Országos Minősítő Hangversenyén a
nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia Szent Imre kórusa
- Martonné Németh Mária vezetésével -
ezüst fokozatot ért el

Május 16-án Nagyatádon a Délsomogyi Dalos Találkozón az öt résztvevő kórus közül kettő kért minősítést. A házigazdák kiváló vegyeskara kiemelt aranyat kapott, a Szent Imre kórus ezüst fokozatot ért el.

A Szent Imre Kórus műsorában elhangzott művek:
G. F. Händel: Győzelmet vettél,
Samuel Jacobi: Hitben élj!,
Viski János: Hozsanna,
Francesco Rosselli: Adoramus Te Christe,
Edward Elgar: Ave verum corpus (Zongorán kísért Buzsics Lászlóné),
Kodály Zoltán: Pange lingua,
C. Saint—Saens: Cantate Domino (Zongorán kísért: Buzsics Lászlóné).

A Szent Imre kórus abban az új értékelési rendszerben kapott minősítést, amely 2004 óta a nemzetközi (elsősorban európai) gyakorlatnak felel meg. A hagyományos minősítési kategóriában indult az énekkar eleget téve az ott érvényes előírásoknak. Rendkívül rangos volt a zsűri: Kertész Attila Liszt-díjas (elnök), Kodály Zoltán közművelődési díjas karnagy; dr. Lakner Tamás, a Bartók Béla Férfikar számos díjjal kitüntetett karnagya, több nemzetközi kórusverseny zsűrijének tagja; Nagy Ernő, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának Artisjus-díjas, KÓTA Karnagyi Díjjal kitüntetett tanára.

A zsűri értékelésében kiemelte, hogy egyházi kórus ritkán vállalkozik ilyen megmérettetésre, és ezért külön is örültek a nagykanizsaiak vállalkozásának. A szakmai felkészülésen kívül komoly nehézséget jelent, hogy nem a kóruson kell énekelni, hanem színpadon történik a fellépés. A minősítéssel a kórus felmérte, hogy hová sikerült eljutnia a kórus újjáalakulása, 1993 óta. Felhívta a figyelmet templomunkban az énekkari szolgálat lehetőségére és az egyházzene értékeire. Ez a 30 fő körüli közösség nagyon lelkesen és önzetlenül igyekszik szolgálni a liturgiát, cserébe pedig rengeteg zenei és közösségi élményt kap. A karvezető bizonyítani akarta, hogy egy amatőr kórus zömmel nem ifjú tagokkal is kellő szorgalommal, igyekezettel és alázattal eljuthat egy magasabb szintre. És ezzel bátorítani, bíztatni szerette volna az éneklésre azokat, akik eddig nem használták ki ezt a csodálatos lehetőséget.

- FOLYTATÁS A KÉPEK UTÁN... -

 

ezust_okl.jpg

IMG_6845.jpg

IMG_6847.jpg

IMG_6849.jpg

IMG_6850.jpg

IMG_6851.jpg

IMG_6852.jpg

IMG_6854.jpg

IMG_6855.jpg

IMG_6912.jpg

IMG_6917.jpg

Szent Imre Kórus tagjai

Szent Imre Kórus tagjai

zh_cikk.JPG


A kórus vezetőjeként ez úton is köszönetet mondok mindazoknak, akiknek segítségével, támogatásával, munkájával megszületett ez az eredmény. Köszönöm Károly atyának, hogy mindig és mindenben segíti az énekkari munkát. Köszönöm Etler Ottó alapítványi elnöknek, hogy a gyakorlati, szervezési és egyéb nehézségek megoldásában támogatja az énekkart. Palotás Tibornak, a kórus világi elnökének, szólamvezetőnek, hogy kiválóan tanítja be a férfiaknak a műveket, mindig megbízhatóan végzi a szervezési feladatokat. Buzsicsné Borszéki Ilona a zongora kíséretet látja el pontosan, nagyon jól.
A legfontosabb azonban az, hogy a kórus minden tagja önzetlen, kitartó munkát végez, néha áldozatot vállalva, mégis igen nagy örömmel. Az éneklés szeretete — ahogyan azt a zsűri is megfogalmazta — lesugárzott most is a színpadról.

Martonné Németh Mária

Copyright © 2007 by JAlbum - Web photo album generator

http://jalbum.net

All rights reserved