Balatonalmádiban ünnepelte

Szent Imrét

templomunk kórusa.

"Bemutatkozó szentkép"

Szent Imre herceg születésének 1000. évfordulóját ünnepeljük ebben az évben (bár születésének pontos időpontját nem ismerjük). Az országos Szent Erzsébet-év mellett idén három magyarországi egyházmegye is hirdetett Szent Imre-évet a magyar ifjúság védőszentje születésének 1000. évfordulója alkalmából. Könyvek jelentek meg, kiállítások nyíltak meg.

Balatonalmádi Szent Imre temploma hatalmas vállalkozásba fogott, amikor a Nagyböjt első vasárnapjától november 5-ig tartó jubileumi időszakot hirdetett meg. A közel 10 000 fős település rendkívüli összefogásról tett bizonyságot. (A templom 1930-ban épült Medgyasszay István tervei alapján, az erdélyi építészet hagyományait követi, de tömegében meghatározó a vöröskő-architektúra.)


Nagyon változatos programokkal készültek a rendezők erre a napra, kicsikre és nagyokra egyaránt gondolva. Már hetekkel jún. 30. előtt ráhangoló előadásokat, irodalmi esteket tartottak. Június 30-án nagyon szép, bensőséges Szent Imre ünnepség részesei lehettünk. Szabó János plébános atya meghívta erre a Főegyházmegye tartományába tartozó egyházmegyék Szent Imre plébániáinak híveit, plébánosait. Hogy még ünnepibbé tegyék a napot, felkutatták a Szent Imre nevét viselő énekkarokat is. Így kapott templomunk Szent Imre Kórusa is meghívást .


Gyülekező a templom lépcsőjén
Az összes énekes kórusa a templomban
 

   

Mi az érseki szentmisén vettünk részt, majd az azt követő zenei áhítaton. Nagy élményt jelentett, hogy együtt szolgált a szentmisén a balatonalmádi kórus, a győri, a kaposvári, a nagykanizsai Szent Imre Kórus, és a Bécsben élő magyarok Liszt Ferenc Kórusa. A hívek megható érdeklődéssel és kitartással ünnepeltek velünk, pedig a nagy meleg és zsúfoltság, a kissé hosszúra nyúlt program kimerítő volt. De szűnni nem akaró volt a lelkesedésük, és lenyűgözte őket, amikor a közös számok elhangzottak . El sem tudtak képzelni ekkora kórust templomukban.


A rendezvény számunkra egy igen jó hangulatú agapéval záródott. Mindenki igyekezett a vendéglátók közül szeretetével, figyelmességével elárasztani bennünket.. Aprócska gyerekek is sürgölődtek közöttünk, gyümölccsel, süteménnyel kínálva minket.


Agapé Balatonalmádiban
Pihenő hölgyek

Közben már augusztus huszadikára készültek a házigazdák. Korábban Balatonalmádiba került a Szent Jobb-kápolna a budai Várból, benne Szent István és Szent Imre ereklyéivel, most pedig nagy ajándék fogadását várták Passauból. Ötven zarándok indulhatott július végén Passauba, hogy a püspök úrtól átvegye a Boldog Gizella-ereklyét. Aug. 20-án kívánták elhelyezni azt a másik kettő mellé a Szent Jobb kápolnában.

   
Szabó János plébános atyának és Kruppai Tamás kántor úrnak ezúton is hálás szívvel köszönjük ezt a feledhetetlen napot.

 

 Vissza a kezdőlapra